Over mijFascinatie betekent letterlijk betovering. Als kind was ik betoverd door de caleidoscoop. Het was een echt wonder om de gewone wereld in een magische omgeving te veranderen. Als ik nu door de lens van de camera kijk, zoek ik naar zo’n fascinatie. Ik ben op zoek naar patronen en composities in oppervlakken die kunnen worden gebruikt om die magische look te creëren.

Ik ben een autodidactisch fotograaf, die het toeval en het onbekende zoekt door vallen en opstaan. Door te experimenteren leer ik. Experimentele fotografen “zijn zich er daadwerkelijk van bewust dat ‘beeld’, ‘apparaat’, ‘programma’ en ‘informatie’ de basisproblemen zijn die zij uiteen moeten zetten. Zij streven ernaar (…) iets uit het apparaat te halen en in het beeld te zetten wat niet in het programma ervan zit.”(Vilèm Flusser: Een Filosofie van de Fotografie) Deze bewustwording is niet alleen het uitgangspunt voor mijn fotografie, maar ook voor mijn academisch onderzoek en onderwijs.

Een foto betekent voor mij niet het eindresultaat van een gebeurtenis in de vorm van een verhaal, maar het begin van een ontdekkingsreis door het universum van mogelijke (denk)beelden en ervaringen. Ik zoek een compositie die de overgang van de fotografische werkelijkheid naar verbeelding ondersteunt. Dat is de basis voor bewerking. Maar die compositie moet als foto herkenbaar blijven. Want dat is het startpunt voor de verbeelding en de fascinatie van de toeschouwer.